Beyin göçü raporu: Giden akademisyenlerin performansı arttı

Türkiye’nin Beyin Göçü Raporuna Göre Yükseköğretim Mezunlarının Yüzde 21,4’ü ABD’ye Göç Etti

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün yayınladığı son rapora göre, Türkiye’de yükseköğretim mezunlarının yüzde 21,4’ü ABD’ye göç etmiş durumda. Raporda, ABD’nin en çok göç alınan ülke olduğu belirtilirken, Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Kanada da sırasıyla diğer tercih edilen ülkeler olarak açıklandı.

En Çok Göç Alınan Ülkeler ABD, Almanya ve Fransa

Rapora göre, dünya genelindeki göç hareketliliğinde, en çok tercih edilen ülkeler arasında ABD, Almanya, Fransa, Kanada, Birleşik Krallık ve Avustralya’nın yanı sıra Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinin de bulunduğu vurgulandı.

Rapora göre, Türkiye’de 2020 yılı itibarıyla iş gücünü oluşturan yükseköğretim mezunlarının oranı yüzde 9,4 iken, bu oran Türkiye’den göç edenler arasında yüzde 21,4’e yükseldi. En çok göç alan ülkeler arasında ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Rusya ve Birleşik Krallık yer alırken, en çok göç verenler listesinde ise Hindistan, Meksika, Rusya, Çin ve Suriye bulunuyor. Verilere göre, göçmenlerin yüzde 84’ü kendi ülkelerinden daha zengin bir ülkede yaşıyor.

Göç eden Türk akademisyenlerin akademik performanslarının göçten sonra ortalama yüzde 27 oranında arttığı raporda belirtildi.

Neler Yapılmalı?

Toplum Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Analisti Yağmur Uzunırmak, ortaya çıkan tablo karşısında yapılabilecek adımları sıraladı. Ülkemizdeki kamu kurumlarının yurt dışına yönelik programlarını artırarak, akademik alandaki destekleri çeşitlendirmek önemli bir adım olabilir. Ayrıca, yurtdışındaki akademisyenlerle yapılan ortak araştırmaların çeşitlendirilmesi, göçmen akademisyenlerin ülkemizdeki meslektaşlarına fayda sağlamasına olanak tanıyabilir. Bununla birlikte, belirli sektörlerde uzun süre çalışan bireylerin Türkiye’ye dönüşlerinde kuracakları şirketlere destek sağlayacak finansman araçlarının çeşitlendirilmesi önerildi.

Son olarak, Türkiye’nin gönderdiği beyin gücünün kazandığı tecrübeleri ülkemize aktarmalarını teşvik etmek adına programlar oluşturulması ve yurt dışındaki kuruluşlardan onay alarak akademisyenleri Türkiye’de misafir etmek de önemli adımlar arasında bulunuyor.

(ANKA HABER AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir